Ervaringen haalbaarheidsonderzoek

Haalbaarheidsonderzoek voor particulieren

Een echtpaar van rond de zestig jaar riep de hulp in van Frank Sengers, omdat zij iets aan hun huis wilden doen, maar eigenlijk niet precies wisten wat. Zij twijfelden of ze hun huis alleen van binnen zouden vernieuwen of dat ze het grootser aan zouden pakken door echt te gaan verbouwen.

Het ging om een typisch jaren 30-huis met een kleine keuken en kleine berging. Na een eventuele verbouwing zouden ze beschikken over een grote leefkeuken, een ruime bijkeuken, een tuinkamer, die in de toekomst als slaapkamer zou kunnen dienen en een badkamer met douche en toilet.

Frank heeft voor hen een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd waarin hij alle ‘voors en tegens’ op een rijtje heeft gezet. Hij heeft drie of vier scenario’s geschetst met als uiteindelijke conclusie dat het op dit moment het beste zou zijn om alles te laten zoals het nu is. Frank adviseerde hen om gewoon in hun huis te blijven wonen en om, als de tijd daar is, uit te kijken naar een geschikte woning. Het echtpaar heeft de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek en het advies van Frank ter harte genomen en besloten om de verbouwing niet door te zetten en voorlopig te blijven wonen zoals ze nu wonen.  

De eigenaren geven aan dat zij de samenwerking met Frank als heel prettig hebben ervaren. ‘Hij is een ‘gewone mens’, die goed luistert en eerlijk advies geeft. Zelfs als dat inhoudt dat bouwplannen beter niet uitgevoerd kunnen worden. Als wij in de toekomst opnieuw voor zo’n vraagstuk staan, vragen wij Frank zeker weer.’

Haalbaarheidsonderzoek Duisenburgh

‘Duisenburgh is een organisatie die elk jaar gestaag groeit. Ons huidige pand biedt ruimte aan maximaal achttien personen en dat aantal hebben we inmiddels bereikt. Tijd om uit te kijken naar een andere locatie. Op een netwerkbijeenkomst ontmoette ik Frank Sengers en raakten wij in gesprek over onze plannen. Frank stelde voor om een haalbaarheidsonderzoek te doen, zodat we een duidelijk inzicht zouden krijgen in onze wensen, mogelijkheden en onmogelijkheden.

In het eerste gesprek heeft Frank ons vooral gevraagd naar onze wensen: voor hoeveel personeelsleden moet het pand geschikt zijn? Hoeveel spreekkamers heb je nodig? Welke andere ruimtes heb je nodig? Wat voor soort pand wil je graag? Met welke uitstraling? Hoeveel parkeerplaatsen moeten er zijn? Kortom, een hele uitgebreide inventarisatie van onze wensen. Dit eerste gesprek werd door Frank vastgelegd in een rapport en met ons besproken om vast te stellen of de uitgangspunten juist waren.

De tweede stap was dat Frank een aantal geschikte panden voor ons selecteerde die te huur, dan wel te koop stonden. Voor een specifiek pand heeft Frank een uitgebreide rapportage opgesteld. Uiteindelijk hebben wij zelf besloten om niet voor dat pand te kiezen.

Ik zou iedereen aanbevelen om bij dit soort vraagstukken vooraf een haalbaarheidsonderzoek te laten uitvoeren. Je wordt je bewust van je specifieke wensen en het dwingt je om over zaken na te denken waar je anders niet over zou nadenken. Daarbij is Frank in staat om ideeën aan te dragen, waar je zelf waarschijnlijk niet opgekomen zou zijn.

Op dit moment zijn we nog steeds aan het uitkijken naar een nieuw pand. We hebben echt meer meters nodig op een goede locatie. De wensen die eerder zijn vastgelegd in het haalbaarheidsonderzoek zijn nog steeds van toepassing en geven ons de nodige houvast.’

Barry Jansen, directeur-eigenaar Duisenburgh 

Scroll naar top